środa, 17 lutego 2010

Serowe pączki i pączusie

Tłusty czwartek już za nami ale podzielę się swoimi przepisami na serowe pączusie.

Serowe pączki

- 3 szklanki mąki
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- łyżka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru

Wszystko razem wyrobić (gdyby ciasto było za bardzo klejące dodać trochę więcej mąki), wałkować na placek grubości ok 0,5 cm, wykrawać kółka szklanką, a w nich kółka kieliszkiem, tak by wyszły oponki. Smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia.


* * *

"Płynne" ciasto pączusiowe

- 1 opakowanie serka homogenizowanego (może być naturalny albo waniliowy)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia albo sody
- szczypta soli

Wszystko należy wymieszać i kłaść łyżeczką na rozgrzany olej. Posypać cukrem pudrem (ja lubię taki zmielony z cukrem waniliowym).

Można dodać wg uznania aromat zapachowo-smakowy.

1 komentarz :

  1. DZIĘKUJĘ za przepis - PYCHOTKA i szypciutko się robi :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony po sobie ślad. Pozdrawiam ciepło- Novinka :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...